През второто тримесечие средната заплата e 1337 лв. и нараства спрямо края на март с 1.5%. Това показват данните на Националния статистически институт.

Най-голям ръст има при "Финансови и застрахователни дейности" - със 7.9%, и "Образование" - със 7%. Най-значително намаление на заплатите пък има в най-засегнатите от ограничителните мерки сектори - "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 12.2%, и "Култура, спорт и развлечения" - с 8.6%.

Средната брутна месечна работна заплата за април 2020 г. е 1323 лв., за май - 1333 лв., и за юни - 1355 лева.

През второто тримесечие на 2020 г. средната месечна работна заплата нараства на годишна база с 6.1 на сто като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Операции с недвижими имоти" - с 15.6 на сто, "Образование" - с 12.2 на сто, и "Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" - с 9 на сто.

Икономическите дейности с най-високи заплати са "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения", където влизат и ИТ специалистите - 3270 лева; "Финансови и застрахователни дейности" - 2287 лева; "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 2105 лева.

istock
istock

Най-нископлатени са били наетите в икономическите дейности: "Хотелиерство и ресторантьорство" - 647 лева; "Други дейности" - 903 лева; "Селско, горско и рибно стопанство" - 973 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2020 г. в обществения сектор нараства с 6.9 на сто, а в частния - с 5.8 на сто.  

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите по трудов и служебен договор към края на юни намаляват с 23.5 хил., или с 1%, спрямо края на март като достигат 2.24 милиона.

Спрямо края на първото тримесечие (което обхвана две седмици от извънредното положение - бел. авт.) най-голямо намаление на наетите има в икономическите дейности "Култура, спорт и развлечения" - с 4.5%, "Преработваща промишленост" - с 3.5%, и "Добивна промишленост" - с 2.9%.
 

istock
istock

Най-голямо номинално увеличение на наетите пък им в сезонните дейности: "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 8.4%, и "Селско, горско и рибно стопанство" - с 5%.

В кои администрации вдигат заплатите с 30%

Сривът в туризма обаче заради ръста на заразените с коронавирус се вижда в данните на наетите в този сектор. В сравнение с края на юни 2019 г. наетите намаляват със 111.5 хил., или с 4.7%.

Най-голямо намаление има в "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 48.8 хил., "Преработваща промишленост" - с 31 хил., и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - с 12.8 хил., а най-голямо увеличение - в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 6 хил.
 

istock
istock

В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 34.9%, "Операции с недвижими имоти" - със 7.4%, и "Култура, спорт и развлечения" - със 7.2%, а най-голямо увеличение е регистрирано в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 6.3%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg