Ние смятаме, че от 1 януари догодина минималната заплата трябва да стане поне 700 лева с хоризонт 2022 година да стане 800 лева и преди да влезем в еврозоната в началото на 2024 година минималната заплата да стигне 500 евро, тоест 1000 лева.

Това заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ. Според него трябва да се повиши диалогичността с финансовото министерство.

"Неравенствата са един от постоянните поводи и причини за недоволство, за напрежение и за усещане за несправедливост.", посочи Димитров.

Според него единственият път е да се отвори темата за промени в данъчната политика в България и тя да бъде направена по-справедлива.
 
"Ние направихме експресно изследване до нашите синдикални лидери. 960 от синдикалните представители на КНСБ, което е горе-долу 1/6 от всички наши синдикални организации, бяха допитани за тяхното отношение към протестите.

Около 70% смятат, че има основание за протести и те лежат в липсата на справедливост в по-широк план и влиянието на олигархични кръгове и корупция в управлението и разпределението на ресурси", коментира още Пламен Димитров.

istock
istock

От проучването е станало ясно, че по-скоро трябва да се променят политики с конкретни искания. Под 20% от допитаните лидери смятат, че трябва да се включат в протестни и стачни действия. Условия за включване на КНСБ в национални стачни действия няма.

Данък богатство и необлагаем минимум заради кризата с COVID-19 иска КНСБ

Нужни ли са предсрочни избори в момента е другият въпрос, който са били попитани хората. Там разделението е горе-долу по равно. Хората очакват смяна на политики по-бързо.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg