Работещите на минимална заплата традиционно са сред най-уязвимите категории заети на пазара на труда.

Въпреки че в началото на годината минималните заплати бяха увеличени в цяла Европа, 7 от 10 работещи срещу минимално възнаграждение имат трудности да свържат двата края в сравнение с по-малко от половината останали работещи, според данните на EU-SILC от 2018 г.

Това ниво варира значително в отделните страни - от по-малко от 10% в Дания, Финландия и Швеция, до 50- 60% в България, Хърватия и Кипър и до 80% в Гърция.

Това пише Eurofound - европейска фондация за подобряване на условията за живот и труд, която се финансира от ЕК.

Докладът представя ситуацията по отношение на минималните заплати в Европа непосредствено преди избухването на пандемията и анализира как последните промени са я повлияли допълнително.

Според изданието темата за минималната работа заплата в ЕС става отново актуална заради кризата с коронавируса.

Сега, когато настъпва икономическа криза и рецесия, въпросът е как Европейската комисия и държавите членки да осигурят справедливи възнаграждения и приличен жизнен стандарт по време и след коронакризата, пише Eurofound.

Работниците с минимална работна заплата в цяла Европа са в състояние да бъдат все по-често призовавани да предоставят основни услуги по време на мерките за задържане и реагиране на COVID-19; както и по-голяма вероятност да бъдат съкратени или раздразнени поради концентрацията им в силно засегнати сектори.

istock
istock

Има високи пропорции на работниците с минимална работна заплата в икономически мобилизирани сектори като услуги за почистване (16%), селско стопанство (15%) и търговия на дребно (13%); но също и сред най-негативно засегнатите или ограничени, като гостоприемство (16%), лична работа (16%), изкуства, развлечения, отдих (15%) и домашна работа (14%).

Пандемията на коронавирус ще допринесе за финансовата несигурност на работниците с минимална работна заплата, като парадоксално подчертава важността и добавената стойност на тяхната работа в много сектори.

Експерт: По какви критерии ще се определят минималните заплати

Освен това тя постави по-голям акцент върху значението на работата на Европейската комисия и нейната инициатива, основана на консенсус, за справедливи минимални заплати.

Законните минимални заплати са станали по-справедливи в сравнение с заплатите на други работници от началото на хилядолетието (при сравняване на законоустановените минимални заплати с средната заплата на всички работници).

Въпреки тази възходяща тенденция, минималните заплати в повечето страни остават под 60% или дори под 50% от средната заплата.

istock
istock

Това е особено вярно в централните и източните държави-членки, които започват от много ниски относителни нива в началото на хилядолетието и продължават да имат цели от около или под 50% в регулациите си за минимална заплата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg