Заплатите на лекарите и старшите медицински сестри в България са около средната заплата за страната, докато в други високо развити държави от Европейския съюз, като Финландия, те са два пъти над средната, предаде БГНЕС, позовавайки се данните от проучване на Zaplatomer.bg.

При нетна заплата в България от 1371 лева, средната заплата на един лекар у нас е 1318 лева, което прави 96%, а на старша медицинска сестра – 1344 лева или 98%.

За сравнение във Финландия, където брутната заплата е 3038 евро, един лекар получава средно по 6807 евро или разликата е 206%. Старшата медицинска сестра във Финландия е 3544 евро, но тя пак е над средната.

Безплатен уикенд в Банско за медиците на първа линия

В нашите географски ширини трудът на лекарите, които бяха на първа линия в борбата срещу пандемията от коронавирус също е по-ценен. Така например в Северна Македония средната заплата на един лекар е 30 827 денари или 114% над нетната, която възлиза на 27 000 денари. В Босна и Херцеговина и Словения заплатите на лекарите са съответно с 161% и 189% над средните за тези две балкански държави.

istock
istock

Старша медицинска сестра в Словакия получава почти колкото средната заплата за страната. Работещите на тази позиция в Чехия печелят с 16% повече на месец от средното за страната. За сметка на това в Унгария старшите медицински сестри получават значително по-малко от средната заплата.

Данните са от анализ на Zaplatomer.bg (съвместна услуга на българския пазар от JobTiger.bg и Paylab.com) на заплатите на работещите на първа линия в борбата с COVID-19 за следните позиции: лекар, военнослужещ/войник, полицай, инспектор обществено здраве, старша медицинска сестра, главна медицинска сестра, пожарникар/спасител, парамедик, държавен здравен инспектор, медицинска сестра, здравен асистент, специалист по социална работа, шофьор на линейка, болногледач, санитар.

Колко са получили медиците на първа линия срещу COVID-19

Само лекарите получават повече от средната заплата

Възнаграждението на лекарите е над средните национални заплати в почти всички наблюдавани държави. В някои държави разликите са минимални (България, Румъния, Литва), в други разликата е близо 200% (Словения, Финландия).

istock
istock

Военнослужещите също са сравнително напред в тази класация. Заплатата им е по-висока от средната национална заплата в някои от посочените държави. Въпреки че заплащането на военнослужещите е високо в държави като Словакия и Чехия, в други то не достига дори 80% от средното възнаграждение за страната (Босна и Херцеговина, Сърбия, Словения). В България възнаграждението за тази позиция е колкото средната месечна работна заплата.

Възнаграждението на старшите медицински сестри достига средната национална заплата в повечето държави. Заплащането им малко надвишава средното в Чехия и е равно на него в Естония и Словакия. Дори в западноевропейските държави старшите медицински сестри не получават повече от средната работна заплата.

Ананиев: Болниците няма да връщат пари на Касата

Ниски са заплатите на болногледачи и шофьори на линейки

istock
istock

Пред трудни времена поради пандемията са изправени и клиентите на домовете за възрастни хора, които принадлежат към най-застрашената група от населението. Въпреки това трудът на служителите, полагащи грижи за възрастни хора, е нископлатен, като често заплащането им едва достига половината от средните национални заплати (Естония, Литва, Сърбия, Германия, Италия).

Персоналът, полагащ грижи за възрастни хора в Словакия, България, Румъния, Унгария и Финландия, е малко по-добре платен, като заплатата им е в размер на близо 60% от средната работна заплата за страната. От тази гледна точка най-добре платени са полагащите грижи за болни и възрастни хора в Чехия (74% от средната работна заплата за страната).

Сред най-нископлатените позиции са и шофьорите на линейки, чиято заплата е по-ниска от тази на болногледачите в няколко от наблюдаваните страни. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg