С редакционна поправка на ГЕРБ Народното събрание единодушно задължи министъра на здравеопазването в срок до 3 месеца да изготви и внесе в здравната комисия план за действие за организацията на работата и финансирането на лечебните заведения при обявена извънредна епидемична обстановка.

Предвиждаме, тъй като знаем, че лятото е с по-малък обем дейност на лечебните заведения, да предложим механизмът в момента да се прилага до 30 септември, за да съхраним болниците за евентуално посрещане на епидемична ситуация през есента и зимата, информира министърът.

В срок до 6 месеца здравният министър трябва да внесе и анализ за дейността на лечебните заведения и да предостави план за ефективното им функциониране при обявена извънредна епидемична обстановка.

Незаконно е да се отказва лечение поради липса на тест за коронавирус

Решението беше взето, след като депутатите обсъдиха  питането към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев относно стратегия за подобряване на условията на труд и за финансова компенсация за българските медици. То беше отправено от депутати от групата на "БСП за България".

Изминаха повече от три месеца от обявяването на извънредно положение в България във връзка с пандемията от Covid-19, посочи Георги Йорданов от левицата. По думите му този период е достатъчен за анализ и преоценка на взетите мерки.

министър Ананиев
БГНЕС

Да разискваме отношението към медицинските специалисти, условията им на труд, предпазните мерки и стимулиращото им заплащане по време на пандемията досега, призова Йорданов.

Колко медици са получили бонус от 1000 лв

По време на разискването здравният министър Кирил Ананиев увери, че всички медици от първата линия за борба с коронавируса ще получат обещаните допълнителни възнаграждения, както и че болниците няма да връщат никакви средства на Здравната каса:

„Никакви средства няма да се връщат, никакви компенсации няма да се правят. Служителите в регионалните здравни инспекции ще получат своите  допълнителни възнаграждения за предходните три месеца  - както допълнителното материално стимулиране, което е предвидено за държавните служители, така и 1000 лева, които са предвидени като работа в такива затруднени условия“, каза Кирил Ананиев.

istock
istock

Той разясни, че работещите в РЗИ-та не са взели допълнителните си пари за работа в извънредната ситуация до момента, тъй като са държавни служители. Като такива получават допълнителните си възнаграждения в т.ч. и ДМС на тримесечие и през юли ще ги получат за предходните три месеца.

Министърът посочи също, че в първоначалния вариант на новата финансова рамка на ЕС за 2021-2027 г. се е предвиждало да няма отделна програма "Здраве", която е била финансирана с около 400 млн.евро за миналия финансов период.

Епидемията накара ЕК да промени решението си и в новия планов период ще запазим програмата и то в размер на 9,400 млрд. евро т.е. има огромен ръст в следващия период за здравеопазване, коментира Ананиев.

На въпрос за 500-те млн.лв., с които здравната система е разполагала и посрещнала кризата с новия коронавирус, той обясни, че от тях 100 млн.лв. са за здравеопазване, 60 млн. лв по ОПРЧР са за финансиране на медицинския и немедицински персонал на първа линия, 40 млн.лв. - по ОП "Регион в растеж" са отишли за закупуване на техника, тестове.

БСП инициира разискванията в пленарната зала и внесе искане за провеждането им в деловодството на парламента преди две седмици, а дебатът трябваше да се проведе в края на миналата, но беше отложен поради отсъствието на министър Ананиев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg