Пациентите се връщат в болниците, страхът от коронавируса е преодолян и лекарите работят без страх, за да могат да обслужват пациентите си. Това заяви управителят на НЗОК проф. Петко Салчев пред БНТ.

През април месец спадът в приема на болниците е спаднал с около 25-30%, но в последния месец се наблюдава увеличение в обема на дейности.

През май месец спрямо април месец се отбелязва 114% изпълнение на приема в болниците, отчете проф. Салчев.

По негово мнение ситуацията с COVID-19 не може да стане причина за източване на средства от Касата. До края на май над 1 милион и 300 хиляди са платени за COVID-19.

Лекари няма да връщат пари на държавата

По думите му в момента болниците ще трябва да реорганизират така дейността си, че да могат да приемат всички хора, отложили лечението си.

"Категорично не е имало злоупотреби", категоричен е управителят на НЗОК.

БГНЕС
БГНЕС

Същевременно в Каварна медици протестират, защото не са получавали заплатите си. 

Професорът увери, че от Касата редовно плащат на болниците и на всички договорни партньори. По негово мнение проблемът трябва да се търси в управлението на болницата.

Заплатен PCR тест от гражданите не е условие за прием в болница

В момента не се налага да се направи актуализация на бюджета на Касата, каза проф. Салчев.

От понеделник трябва да заработи система за оценка от страна на пациента за удовлетвореността му от здравната помощ. Подготвено е мобилно приложение. То е абсолютно безплатно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg