Въвеждане на еднократен данък само за 2020-а година върху притежаваното движимо и недвижимо имущество и на финансови активи над определена стойност заради кризата с COVID-19 - това предлага КНСБ в пакет от данъчни промени.

Стойността за налагането на този данък „богатство“ ще се договори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, предлагат още синдикалистите.

От КНСБ припомниха, че подобна форма на облагане със своеобразен данък "богатство" съществува в редица европейски икономики.

КНСБ иска 15% ДДС и 15% данък върху доходите ни

Синдикалистите лансират цялостна визия за промени в данъчната система. Основен акцент в нея е въвеждане на необлагаем минимум колкото минималната работна заплата плюс схемата 15/15/15, а именно 15% данък върху доходите на физическите лица, върху доходите на юридическите лица и намаляване от 20 на 15 на сто на общата ставка на Данък добавена стойност.

istock
istock

Икономическият експерт на синдиката Любослав Костов коментира ефектите:

"Приходите ще намалеят с 1,5 млрд. Това е основно и заради въвеждането на необлагаем минимум. Хората ще получат повече разполагаеми средства, не по-малко, но пък тези пари ще бъдат компенсирани от фискална гледна точка с ръста на Данък върху доходите на юридическите лица. Основният дефицит ще дойде от намалението на основната ставка на ДДС от 20 на 15 %, там загубите ще бъдат около 3 милиарда лева, но пък ние предлагаме много други данъци, играят един допълващ характер"

Сред предлаганите данъци са Данък върху финансовите транзакции, дигитален данък, също така постепенно увеличаване на максималния осигурителен доход от 3 000  лева до 10 - кратния размер на минималната заплата.

Декларираме и плащаме данъците за второто тримесечие до края на юли

"Въвеждайки необлагаем минимум и вдигайки подоходният данък от 10 на 15 процента, това няма да доведе до повече данъци за хората, а точно обратното - ще доведе до по-малко. Ако човек работи на минимална заплата, тя ще бъде 650 лева догодина, той ще спечели от тези наши промени, на година, 672 лева допълнително и по този начин ще повиши своята реална покупателна способност. Реално за него това ще бъде 13 работна заплата. Давам пример, ако работи и получава заплата 1 000 лева, пък ще печели 653 лева", допълни Костов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg