Домашното образование не е ново явление. От близо 20 години има домашна форма на образование в България, казва Стоян Георгиев - семеен терапевт и един от лекторите на Конференция за домашното образование, която се провежда до 13 септември във Варна.

Децата се връщат на училище, а възрастните?

"В момента имаме вече първо поколение от домашно образовани ученици, част от които дори бяха мои колеги по време на конференцията и те самите споделяха тяхната история и това как те се развиват. Движението се развива сравнително добре и това, което се вижда като резултати, може само да ни насърчава”, казва Стоян Георгиев.

Министър Вълчев: Няма криза за учители

Според него държавното образование е по-скоро нов модел на обучение, защото преди това семейството е било центърът, от който децата са получавали обучението си, а там където не могат, има ментори, които да им помогнат.

iStock
iStock

Първият учебен ден се случва по различен начин при домашното обучение. В процеса на домашно образование всеки ден е учебен ден, защото образованието е част от всичко, което се извършва - от нормалните житейски неща, през образованието и въвличането в  работния процес на семейството, в който могат да се включат и децата, като по този начин могат да развият своите навици и отговорност.

Колко ще струва допълнителната подготовка на учениците

iStock
iStock

През последните години има вече случаи, при които домашно образовани ученици се записват за външно оценяване, което е в училище от друга държава и след това се държат изпити, ако решат да продължат образованието си в България. 

Диалогът с властите, според опита на Георгиев, се осъществява по положителен начин.