Двойно – от 4% на 8%, се е увеличил броят на чужденците, които учат висше образование у нас през 2022-ра спрямо 2013 година. Това показват данни от Националната карта на висшето образование в България. 

Според документа страната ни е първенец в целия Европейски съюз по дял на чуждестранните студенти по медицински специалности с над 58% следващи медицина в български висши училища. 

Кога държавата плаща кредитите на студенти и докторанти

Броят на чужденците, които следват във висши училища у нас, е висок не само в медицинските направления. Сред специалностите, в които преобладават чуждестранните студенти, са стоматологията, ветеринарната медицина, музикално и танцово изкуство, корабоплаване и авиация. 


Най-много са младежите от Италия, Индия, Великобритания, Гърция, Япония, САЩ. Таксите за студенти от Европейския съюз са от 300 до 1800 евро на година, а от трети страни - от 1800 до 4000 евро. Сред затрудненията, които срещат чуждестранните студенти, са различни административни тежести. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg