Как ще работят в ситуацията на COVID-19 петдесетте български висши училища?

Някои от тях вече започнаха новата учебна година по-рано като част от мерките за сигурност, други ще я открият на 1 октомври.

Колкото и различни да са българските университети, като цяло там ще има смесена форма на обучение - присъствено и онлайн, показва проверка на БНТ. Част от мерките са: маски в общите помещения и дори в залите и мерене на температурата на входа.

Студентите в 8 специалности няма да плащат такси

В най-голямото ни висше училище с около 20 хиляди студенти, УНСС, новата учебна година вече започна на 14-ти септември. Според ректора проф. Димитър Димитров дори това е било мярка срещу COVID-19.

И на трите входа са монтирани термокамери, които мерят температурата на студентите. Ако някой от младежите има повишена температура, то той ще изчака отвън около десетина минути, докато от Университета се свържат със здравните власти. На ден в сградата влизат около 10 хиляди студенти.

По-високи такси в университетите у нас

"Разделихме входовете на вход и изход, така че да не се сместват потоците, някъде сме поставили специални заграждания, стрелки, да се движат от ляво, от дясно, изискването е в общите помещения, фоайетата и коридорите студените да са с маски", заяви ректорът на УНСС Проф. Димитър Димитров.

За да има по-малко студенти в Университета, при големите потоци една седмица на училище са студентите с четни факултативни номера, докато тези с нечетните следят от вкъщи онлайн лекцията. Другата седмица се сменят. По-малките групи пък, като магистрите, са присъствено на лекции и упражнения.

Борисов: Даваме 16,5 млн. лева за обновяване на 160 училища

В най-старото ни висше училище Софийският университет учебната година традиционно ще започне на 1 октомври. Тя ще бъде открита в Ботаническата градина, но само за студентите от първи курс.

istock
istock

Според заповед на ректора ще се проверява температурата на студентите на входовете на всички сгради, вътре ще има стикери за дистанция и двупосочно движение. Маски ще се носят както в общите помещения, така и в залите по време на час. Външни посетители няма да се допускат. А самото обучение - всеки факултет сам ще реши как точно ще го организира - присъствено или онлайн.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg