Всяка година близо 2000 души изкарват стаж в евроинституциите. Основното изискване е кандидатът да е завършил университет, да не е работил или да е бил на стаж по-рано в институциите на ЕС и да има много добри познания по два от официалните езици на Европейския съюз. Единият от тях трябва да бъде от работните езици на институциите – английски, френски или немски, съобщава БНР.
 
Европейският парламент например предлага два вида стажове - в Генералния секретариат (стажове „Робер Шуман“) и стажове към членове на Европейския парламент.

Работата по време на стаж "Робер Шуман" е в най-различни сфери - вътрешна и външна политика на ЕС, финанси, право, многоезичие, администрация, инфраструктура и логистика, комуникация или информационни технологии. Този вид стажове са платени и се провеждат на едно от официалните места на работа на Европейския парламент – Брюксел, Люксембург и Страсбург – или в бюрата за връзка на Европейския парламент в държавите членки. Така желаещите могат да карат стажа си в собствената си държава, в Белгия, Люксембург или Франция, където са базирани евроинституциите или в друга държава от ЕС.
 
Стажът започва на 1 октомври/1 март - продължителността е 5 месеца и друго основно изискване е кандидатът да е гражданин на страна членка на ЕС, ограничени бройки има и за граждани на други държави. Нужно е и свидетелство за съдимост За подробности виж тук.
 
Колкото до стажовете в кабинет на евродепутат в Брюксел, всеки желаещ трябва да се обърне директно към тях. Този вид стаж също е платен – от 921 до 1510 евро месечно при пълно работно време (подробности тук).

Ще се забранят ли неплатените стажове

Стажантите могат да работят във всяка от службите и агенциите на Европейската комисия, по-голямата част от които се намират в Брюксел, но също и в Люксембург и на други места в Европейския съюз (виж тук и тук). Условията са сходни с тези на Европейския парламент.
 
Представителството на Европейската комисия в България предлага от своя страна неплатени стажове за студенти, редовна форма на обучение, при завършен втори курс.
 

istock
istock

5-месечни платени стажантски позиции, но от 1 септември и, съответно, от 16 февруари, предлага и Съветът на ЕС в различни области (виж тук и тук).
 
За този вид стаж може да кандидатстват не само завършили, но и студенти в курс и нагоре в различни сфери - политика, администрация, комуникация, ИТ и др.. (виж тук и тук)
 
Възрастови ограничения няма.
 
За стаж в тези други институции и агенции на ЕС провери тук.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase