„Нормално е родителите да са притеснени от връщането в клас на своите деца. Вирусът е вирулентен, той не отслабва. Но не можем да затворим образователната система и обществения живот за следващата година, година и половина, колкото се смята, че ще продължи пандемията.

Затова сме дали възможност за най-предпазливите родители да оставят децата си вкъщи на дистанционно обучение”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” образователният министър Красимир Вълчев.

По думите му в много училища е създадена чудесна система за обхващането на всички деца в учебния процес независимо дали са в клас или вкъщи. Учителите осъществяват контакт с децата, които учат дистанционно, и учебният процес протича безпроблемно.

„170 хиляди ученици и 30 хиляди учители подновяват учебния процес присъствено от 4 февруари”, уточни образователният министър и добави: „По-малките деца вече са в клас и данните показват, че те не са толкова голям фактор за разпространението на заразата”.

Според Вълчев не може да се чака края на пандемията, което означава учебната година да изтече. „В класната стая е регламентирано да се носи маска от 5 до 12 клас.

istock
istock

За 1 до 4 клас носенето на предпазна маска е по решение на учителите. Закупени са около 9 хиляди въздухопречистватели за стаите, в които учат децата.

Помощта за ученици от 1-ви и 8-и клас може да се дава и в натура

Прави се редовно проветряване и дезинфекция на помещенията. Месеците февруари и март ще бъдат трудни месеци. Зимните месеци по принцип са трудни заради грипа”, посочи той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg