Студентските общежития се предоставят на студентите, защото те няма къде да живеят и не могат да плащат квартира на свободен наем, който е 10-15 пъти по-висок от наемите в общежитията. Това обясни в интервю за БТА Даниел Парушев - председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) на висшите училища в България.

Тези наши колеги са принудени с някакви леки ремонти да пригодят стаите за живеене, за да може да спестят средства и да може да учат в университетите, добави той.

Месечният наем в студентско общежитие е между 60 и 100 лв., но зависи към кой университет е то и в кой град на страната се намира. В този месечен наем са включени разходите за електроенергия, вода и парно отопление, съобщи Даниел Парушев.
 
Той даде пример, че "в София една стаичка под наем, за един човек, е с месечен наем от над 500-600 лв. и той е непосилен за много студенти". Другият вариант за студентите, които не са на общежития, е да живеят няколко човека в един апартамент, като си поделят разходите за наема и за битовите сметки.
Има и студентски общежития, в които баните и тоалетните са общи на един етаж, а не са към съответните стаи, каза Даниел Парушев. Той уточни, че стандартната стая в общежитията е за двама студенти, а в някои университети, с недостиг на места, са и по трима студенти в стая. Има стаи в общежитията от 20-25 квадрата, в които живеят двама студенти и те имат самостоятелна баня и тоалетна към стаята.
 
И сега разговаряме с МОН и с Министерството на енергетиката да има компенсации за високите цени на електроенергията, които да се изплащат на студентите, живеещи в общежития. "Ще има компенсации, които ще бъдат за студентите още през следващия месец, но трябва да се отбележи, че тези компенсации са още за октомври, ноември и декември 2021 г. Една година по-късно студентите продължават да не получават компенсациите си електричество, но ще искаме такива средства и за предстоящите сметки през тази зима", обяви Даниел Парушев.
През академичната 2022/2023 година интересът към студентските общежития изключително много се повиши - увеличението е с два пъти спрямо миналата година. Само в началото на тази учебна година - през септември, бяха подадени над 40 000 молби от студенти в цялата страна с искане да могат да живеят в студентските общежития. Но имаше второ и трето класиране за настаняване, и със сигурност тези молби вече са повече, каза още Парушев.
 
Той обясни, че това е напълно резонно и нормално, защото сега няма КОВИД вълна и тези студенти, които през миналите учебни години по време на пандемията оставаха в родните си градове и се обучаваха онлайн в университетите, сега са на присъствено обучение във висшите училища в съответните градове в страната.
 
Това поражда голямото търсене през тази година на студентските общежития, но няма как и инфлацията да не влияе, защото имотите - квартири и апартаменти, които се отдават под наем в големите градове са на много високи цени. Всичко това е повод студентите да искат да живеят в общежитие, заяви Парушев.

В България има 152 сгради на студентски общежития, като от тях 140 функционират, а другите общежития са в лошо състояние и са затворени, или нямат студенти, съобщи председателят на НПСС.
 

istock
istock

Той отбеляза, че студентски общежития има, но проблемът е в това, че някои от сградите са в изключително окаяно състояние, както и че някои общежития са в градове, в които няма толкова студенти.
 
Недостиг на места в студентските общежития има в София и в Пловдив, като трябва много бързо да се реши този проблем, защото не достигат свободни общежития в големите градове, каза Даниел Парушев.

Повече пари за студенти и докторанти, настанени в общежития

По думите му в момента над 35 000 студенти са настанени в студентските общежития в цялата страна, но се очаква броят им да се увеличи след второто и третото класиране. През миналата година молбите за настаняване в студентските общежития са били 20 000, а сега са над 40 000
 

През миналата година, когато се подаваха молбите за настаняване в студентските общежития, те бяха 20 000, а сега вече молбите са над 40 000. Но през изминалите две години се учеше предимно онлайн заради пандемията от коронавируса, а сега се учи присъствено в университетите. Очаквам в общежитията през тази учебна година да бъдат настанени над 40 000 студенти, каза председателят на НПСС.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg