От 85 на поне 120 лева да стане долната граница за студентските стипендии. Това искат от Национално представителство на студентските съвети в рамките на проектобюджета за 23-та година.
 
За последната година 86 000 студенти от първи до трети курс имат право на стипендия от 85 до 180 лева, казва Даниел Парушев от Студентските съвети, пред БНР.
 
„У нас висшите училища, за да имат повече парички за студенти, дават най-ниската граница – 85 лв., за да има за повече отличници“, обясни той.
 
Заради инфлацията минималната стипендия трябва да стане поне 120 лева, а максималната сума – 200, за което, според Парушев ще са нужни над 5 милиона лева за промяната, която е била обсъдена дори и с премиера Николай Денков. 
 
„Той приема идеята, че това е правилното, но друг пише финансовия закон. 3атова сме в много добър синхрон с КНСБ и Съвета на ректорите“

Близо 3500 зрелостници ще получават стипендия от 100 лв.

МОН би подкрепило една такава промяна, каза министърът на образованието Галин Цоков. „Винаги сме обсъждали заедно нещата и сме ги решавали“, допълни министърът.
 

istock
istock

Но на фона на това, че финансовото министерство има финалната дума, дали това ще се случи– не е ясно. Депутати от комисията по образование вече определиха цялостната рамка за държавните разходи за образование като Превключване на режим „пестене“ в търсене на дефицит в държавните разходи под 3%. Последната промяна на долната граница на стипендиите е била правена в края на 2020 г. - от 80 на 85 лева. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg