Близо 3500 зрелостници ще получават месечна стипендия от 100 лв., ако станат студенти в специалности от 12 приоритетни професионални направления, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). 

Право на този бонус имат първите 10 процента от младежите с най-високи оценки на матурата по български език и литература, т.е. не по-ниски от 5,40. На втория задължителен държавен зрелостен изпит и на държавния изпит по професия успехът им трябва да е над средния за страната по съответния предмет.

Фирми ще осигуряват работно място на бъдещи висшисти

Същата стипендия ще вземат и студенти, които са в първите 30 процента на втория държавен зрелостен изпит по математика, по физика и астрономия или по химия и опазване на околната среда. Успехът им на матурата по български език и литература трябва да е равен или по-висок от средния за страната, който тази година е 4,36.  

За да получават възнаграждението, учениците трябва да са приети в държавно висше училище в годината на завършване на средното си образование.

istock
istock

Другото условие е да следват специалност от професионалните направления: "Педагогика", "Педагогика на обучението по...", "Машинно инженерство", "Електротехника, електроника и автоматика", "Енергетика", "Транспорт, корабоплаване и авиация", "Материали и материалознание", "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", "Металургия", "Химични технологии", "Общо инженерство", както и в специалността "Хидростроителство" от професионалното направление "Архитектура, строителство и геодезия". 

Завършилите средно образование сами плащат здравните си вноски

Стипендията се полага на всички първокурсници, които отговорят на изброените критерии. През следващите години от обучението си студентите трябва да имат минимален успех добър (4,00), за да я получават, информират от МОН.

Тези стипендии на студенти от посочените направления се изплащат за трета поредна година. Целта им е да повишат интереса на младите хора към сфери на икономиката, в които не достигат висококвалифицирани кадри.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg