Над 150 работодатели ще могат да сключват договори със студенти, които да работят за тях, след като завършат висше образование. Разходите около следването на младежите ще бъдат покривани от държавата.

Компаниите ще осигурят работно място на бъдещите висшисти след успешното им завършване, а младите хора се задължават да работят във фирмите след дипломирането си.

Работодателите в списъка, одобрен от правителството, са предложени от седем министри - на икономиката и индустрията, на здравеопазването, на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието, на транспорта и съобщенията и на околната среда и водите.

Завършилите средно образование сами плащат здравните си вноски

Министърът на здравеопазването е предложил списък с 53 държавни и частни болници със заявен недостиг на медицински сестри. Останалите министерства са включили в предложенията си частни и държавни дружества от цялата страна. 

istock
istock

Работодателите са заявили необходимост от 1416 студенти. Освен "Здравни грижи", търсени са специалностите "Компютърни системи и технологии", "Транспортна техника и технологии", "Машинно инженерство", "Биотехнологии", "Металургия", "Електротехника", "Железопътна техника", "Хидростроителство", "Агрономство",  "Геодезия",  "Електротехника", "Машиностроене", "Водоснабдяване и канализация", "Зооинженерство" и др.

Специалностите, за които могат да се сключват договори, се утвърждават от министъра на образованието и науката. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg