Завършилите средното си образование трябва да внасят здравноосигурителните си вноски сами, за своя сметкадокато започнат работа или бъдат приети за студенти редовно обучение. Това напомнят от Националната агенция за приходите.


Изискването зрелостниците да поемат здравните си вноски покрива периода на ваканцията или от завършването на средното училище до началото на трудова дейност или обучение във ВУЗ.

Как да проверите дали са ви внесени здравни осигуровки

Размерът на здравната вноска следва да бъде не по-малък от 28,40 лева месечно, поясни Светлана Стоянова, експерт в НАП.

Преди това трябва да се подаде декларация образец 7 за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Декларацията се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване.

istock
istock

"Ако са завършили в края на юни и от 1 юли следва да внасят сами здравноосигурителните си вноски, ако не са започнали работа, до 25-и август трябва да подадат такава декларация и в този срок да внесат здравноосигурителните си вноски."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg