Учениците от прогимназия и гимназия да се върнат в училище след промяна на насоките и след осигуряване на безплатните тестове от държавата. Това предлага в своя официална позиция Синдикат "Образование" при КТ "Подкрепа".
 
От синдиката настояват МОН да разясни това на държавните и общинските училища, срещу някои медийни твърдения училищата да плащат тестовете от бюджетите си за големите ученици.
 
Те посочват, че практиката досега е показала, че решението на здравното министерство тестовете да се правят в училище с доброволци - учители, директори и родители, се е оказало лишено от логика и смисъл, защото заболеваемостта е под математическата нула и защото на родителите може да се вярва и тестовете трябва да се правят в домашни условия. Според тях новият здравен министър трябва веднага да отмени въпросната спорна практика.

Според синдиката организацията по доставка на тестовете в образователните институции е крайно неорганизирана и създаваща турбуленции на учителските колективи, което, за съжаление, създава неравен шанс към учениците в отделните училища и различни области.
 

istock
istock

Училищата за сметка на собствените си бюджети купуват тестовете за учителите, защото допълнителните средства не са достигнали в училищата, подчертава се в позицията и се допълва, че е можело държавата да осигури тестове и за учителите.

Защо учениците трябва да се тестват в училище, а не вкъщи

От Синдикат "Образование" категорично предлагат, ако останат като задължение, тестовете за всички ученици и учители да се осигуряват от държавата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg