Не само ще имаме достатъчно тестове, но до понеделник-вторник ще имаме тестове и за връщане на децата от 5-и до 8-и клас.
Това заяви премиерът Стефан Янев в рубриката „Властта говори! Открито“, която Министерския съвет стартира във Facebook. Планът за връщането на тези ученици обаче ще бъде направен от образователното министерство, каза той.

Тестването на малките ученици е безопасният и щадящ начин да се върнат малките ученици в клас в безопасна среда, каза премиерът. Имаше обвинения, че се прави прекалено набързо и че не се появиха прекалено бързо тестовете, но вече има достатъчно тестове за всички области и със сигурност от понеделник всички училища ще могат да започнат присъствено обучение, допълни той.

Данните от МОН показват намаляване на заразяването на деца. Когато те са достатъчно малко и пандемията в национален план е на ниско ниво, тези мерки ще бъдат отменени, обеща Янев.

Процедурата за нов бюджет изостава, но служебното правителство подготвя рамката и след изборите този проект ще бъде внесен в парламента.

Какво ще стане, ако влезем в 2022 г. без приет бюджет

Това, което ще предложим, ще е консервативно, но отворено като възможности, за да определят партиите в НС приоритетите и балансите на бюджета. Две са основните направления на служебния кабинет - да се подпомага бизнесът и икономическата активност на гражданите и да има социални мерки както на работещите, така и за пенсионери. Предполагам този тип мислене ще е и в новия бюджет, обясни Янев.

istock
istock

Ще предложим в проекта за бюджет реален бюджет за АПИ и пътища. В предни години се е залагала една сума 400-500 милиона лева, която не е достатъчна за текущите ремонти в рамките на годината. Нужните средства за поддържане са около 1,5-2 милиарда лева. Досега практиката е била да се заложат 1/3 от парите, а другите с постановления на МС са се раздавали по един начин, който достатъчно подробно бе обяснен от министерството на регионалното развитие - инхаус процедури, строежа на магистрала "Хемус", каза още Янев.

Новите заеми са част от държавния бюджет и не служебният кабинет е измислил, че трябва да го взема. Одобрено е от 44-ия парламент, отговори премиерът на въпрос защо се вземат нови държавни заеми.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg