Да се отпускат компенсации на родители, чиито деца са в задължителната предучилищна възраст, но не са приети в детските градини, предлага правителството.

Депутати ще предложат законови промени, за да се регламентира това, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. Предвижда се те да получат равностойна сума, на тази която държавата плаща по принцип за едно дете в градина.

Въпросът е обсъден и с премиера Бойко Борисов, който е подкрепил подобна идея. 57 са общините, в които има недостиг на места в детските градини, допълни той.

„Системата на частното образование е алтернатива. Това разбира се е свързано с ограничен достъп и финансов ангажимент на родителите. Обществената справедливост изисква тези родители да бъдат компенсирани. Така, че вероятно това ще бъде предложено”, заяви Вълчев.
 
Учебната година ще стартира присъствено. Към момента ситуацията е твърде несигурна, но от министерството са готови с няколко варианта в зависимост от ситуацията с COVID-19 наесен, каза още министърът на образованието.

МОН публикува документ с насоки за работата на системата на училищното образование през учебната 2020-2021 година в условията на COVID-19, който може да видите тук.

istock
istock

Въвежда се принципът на невзаимодействие между паралелките в училищата и групите в детските градини. Ако има болно дете, стремежът ще бъде да се ограничат физическите контакти на децата извън паралелката или групата, каза Вълчев.

Той добави, че ще има задължителни и пожелателни мерки за безопасност, като задължително ще се носят предпазни маски, но не в класните стаи, а в общите помещения, където се смесват потоците. Предстои всяко училище да изготви свой списък от мерки.

„Няма съмнения, че годината ще бъде трудна“, призна министърът и допълни, че осигуряването на максимум компенсаторно обучение ще бъде предизвикателство.

„Едната възможност е учениците да останат в дневна форма на обучение, другата алтернатива е да сменят формата на обучение. Ще се постараем да има повече консултации при електронното обучение и работа във виртуална среда.

istock
istock

Приета е часова ставка от 15 лева на час. Третата възможност е дистанционна форма на обучение. До края на септември или началото на октомври ще успеем да стартираме тази форма на обучение“, обясни Красиир Вълчев. Той уточни, че смяната на формата на обучение означава взаимодействие с други учители и смяна на училището.

Вълчев: Отделни деца ще се обучават вкъщи само по медицински причини

От своя стана зам.-кметът на София Тодор Чобанов обяви, че Столична община ще направи всичко възможно за да осигурим на места на децата. „София е изправена пред големи предизвикателства. В изпълнение сме на 145 обекта, има многократно отправено напомняне на кмета да се осигурят необходимите терени за да се обезпечат строежите на ясли и градини.

istock
istock

С нормативи сме,  които ограничават адаптацията на определени пространства на яслени и градински места. Има места, където просто няма терени за изграждането на ясли и детски градини", каза той и изрази благодарност към правителството за отпуснатите 65 милиона лева за детските градини и ясли в София.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg