Решението новата учебна година да започне присъствено е окончателно.

Във почти всички европейски страни е така, заяви пред Нова телевизия министърът на образованието Красимир Вълчев.

Ние се спряхме на стратегия на превключването - ако има болни деца или преподаватели, ще се преминава на дистанционно обучение.

Предложени са промени в закона, за да се даде възможност на някои деца да останат да се обучават вкъщи, но само по медицински причини. Това няма да става поради личния страх на родителите. Не може да е повсеместна практика, допълни той.

Компенсаторното обучение или обучението в електронна среда е най-трудно за най-малките ученици, които трябва да усвояват определени навици.

Но ако има ситуация, при която те известно време няма да могат да учат, след това ще имат допълнителни присъствени часове. Много ще е трудно да организираме т.нар. сепаратизация на паралелките, защото децата се смесват.

Ние ще дадем препоръки на всяко училище - ще поискаме децата да са колкото може да са по-малко в коридорите и да са повече навън. Носенето на маски в коридорите обаче е предпоставка да не се затваря цялото училище, обясни министърът.

istock
istock

През март и април закупихме компютри, които раздадохме на училищата за обезпечаване на учителите, предстои да се закупят още, но няма да успеем за началото на учебната година.

Новата учебна година ще стартира присъствено

Така или иначе нямаше учители, които да не бяха обезпечени с електронни устройства и се справиха успешно и през изминалата година, категоричен беше Красимир Вълчев.

Университетите имат по-голяма гъвкавост и автономност, но при всички случаи студентите също се връщат присъствено.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg