„В момента съвместно с МОН сме създали работна група, която от страна на здравното министерство включва ресорен заместник-министър, специалисти и доц. Кунчев.

Участват родителски организации, учители и синдикати, които трябва до края на месеца да решат всички въпроси с организацията с цел започване на учебната година.

Тестовете (за COVID-19 - бел. ред.) трябва да бъдат безплатни за родителите и на учениците“.

Това заяви здравният министър Костадин Ангелов  на брифинг в Добрич, проведен заедно с главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
 
За България са предвидени 2 млн. ваксини за коронавирус, в рамките на Общото споразумение с ЕС, като ваксинирането ще бъде напълно доброволно и по желание, стана ясно още от неговите думи.
 
„България участва като страна членка на ЕС в Общо споразумение, подписали сме го, съгласно което, когато се произведе ваксина, която отговаря на стандартите на безопасност, както и е достатъчно ефективна, тогава българските граждани ще имат достъп до нея.

istock
istock

Предвидили сме 2 млн. ваксини, като сме включили всички уязвими групи – пенсионери над 65 г., медици и хора с хронични заболявания.

Малките деца са най-опасните приносители на COVID-19

Ваксинирането ще бъде пожелание и ще бъде безплатно
. Във всеки един момент можем да се откажем от това споразумение", увери Ангелов.

"След значителния ръст има тенденция. През последните три седмици достигнахме едно плато, което е доста обнадеждаващо", заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Кунчев.

istock
istock

"Заболеваемостта в страната е много разнообразна. При инфекция като COVID-19 пълно спиране не може да има. Това, което е достижимо, е да поставим инфекцията под контрол, за да не изпадне в колапс здравната система", каза още той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg