Държавните зрелостни изпити в 12-и клас, които бяха планирани за 20 май и за 22 май, ще се състоят на 30 май и на 1 юни, ако се удължи извънредното положение в страната до 13 май.

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг по повод правителственото предложение за удължаване срока на обявеното извънредно положение.

"Ще предложим отлагане на изпитите след 7-ми клас, те да се случат на 13-ти и 15-ти юни, няма пречка за външното оценяване след 4-ти клас. Външното оценяване е още по-необходимо при условията на липса от единна организация", уточни Вълчев.

Според министъра изпитите след 4-ти клас ще бъдат преместени на 29-ти и 30-ти май, но окончателни предложения ще има другата седмица.

istock
istock

Няма да се проведат националните олимпиади каза още той, като отбеляза, че резултатите от тях участват в оформянето на балове, което представлява проблем, но се водят разговори.

Няма да има проблем да приключим учебната година при сценарий връщане в клас след края на извънредното положение, след 13 май, категоричен беше министърът.

По думите му със стартирането на обучението в електронна среда няма създадена организация, защото не може да има такава за толкова кратко време.

Кой може да получи помощ за ученик

"Организираме оценка как се развива дистанционното обучението, имаше трудности в първите дни, имаше несъобразяване със задачи от страна на учениците", каза той и обясни, че вижда подобряване на организацията. 

По думите му, отказвайки се от единната организация няма да има единно отучване и това което ще трябва да се случи при връщане в училище, е да се вземе материалът.

istock
istock

"Като цяло системата положи много усилия, справи се за този малък период. Можем да кажем, че децата учат повече. Това, което получаваме като информация, че интересът им е повишен", посочи той.

Да има по дълги летни занимални. Детските групи в градините ще бъдат с повече деца през лятото, защото ще има много родителите, които няма да има отпуска през лятото, тъй като са я изчерпали по време на извънредното положение, каза още министър Вълчев.

Една част от работещите в детските градини да се ползват в системата на социалните грижи или в системата на здравеопазването при тяхно желание, тъй като сега те са в платен отпуск, но той приключва, каза още образователният министър.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg