От месец май децата, които кандидатстват за място в детска градина в София, ще бъдат приемани по нов критерий за уседналост, обяви зам.-кметът по образование доктор Тодор Чобанов.

По-голям шанс за прием ще имат децата, чийто родители живеят над три години в столицата. Те ще получават 4 точки. Остават точките и за тези семейства, които живеят в района на детската градина или яслата. Новото правило влиза в сила от март. Първото класиране е на 14  май.

На кои деца държавата ще плаща таксата за частна градина


„До момента децата получаваха съответно 3 и 2 точки. 3 точки се даваха за постоянен адрес на единия от родителите, а 2 точки за настоящ адрес. От първото генерално класиране през май – ще се получават максимално по 4 и 3 точки – съответно за непроменян повече от три години постоянен и настоящ адрес. Промени на територията на Столична община няма да се считат за промени – тоест, ако адресът е бил в един квартал на София, район, и променен на друг, ще си остава все едно не е променян”, заяви зам.-кметът на София Тодор Чорбанов.

istock
istock

До края на годината се очаква да заработят 13 нови детски градини. Продължават и ремонтите в много детски заведения в София.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg