От март месец 2021 г. ще се кандидатства в първи клас чрез централизирана система. Това обяви зам. - кметът с направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие" в Столичната община Владимир Данаилов при представянето на проектите на направлението и на разработената Стратегия за дигитална трансформация на Столична община, предаде репортер на БГНЕС.

„До един месец ще бъде избран изпълнител за изграждане на единната информационна система за централизирано записване и класиране на деца в първи клас. Всяка година има между 10 000-13 000 първолаци, които могат да кандидатстват в 167 училища. Към момента родителите кандидатстват поотделно във всяко училище. Новата система ще дава възможност да се кандидатства в няколко училища едновременно, класирането ще става автоматично по критерии. Когато детето е прието то автоматично ще се записва и няма да има нужда да се носят удостоверения, те ще се проверяват по електронен път“, обясни Данаилов.

44 000 първокласници ще получат по 250 лв. еднократна помощ наесен

Той уточни, че по-скоро ще бъде създадена нова система, чрез която ще може да подаваме онлайн заявления за прием в първи клас, а няма да бъде надградена сегашната система за кандидатстване и прием в софийските ясли и детски градини.

Попитан дали ще има ограничение за кандидатстване, той посочи, че системата ще цели да помогне на родителите да бъдат по-добре информирани.

istock
istock

„Идеята ни е системата да води, да дава информация, да бъде интуитивна и по някакъв начин да казва къде може детето да се запише“, добави още той.

Общинският съветник Христиан Петров допълни, че заради създалата се ситуация в страната две от общо седем различни удостоверения за прием в яслите и детските градини се получават от самата администрация по автоматизиран път, а няма нужда гражданите да ги носят на място, като се предвижда всички те да станат такива.

„От началото на месец април Направление „Архитектура и градоустройство“ предлага на софиянците три нови услуги, които са изцяло онлайн. Това са заявяване на разрешение за поставяне на преместваеми обекти и рекламни елементи, заявяване и получаване на виза и заявяване на разрешение за строеж“, посочи Петров.

Вижте как да кандидатствате за първи клас в училищата

Той добави, че по проект е била изградена и безплатна wifi зона по бул. „Витоша“ в участъка от пл. „Света Неделя“ до „Моста на влюбените“.

От думите на зам.-кмета Владимир Данаилов стана ясно още, че започва и пилотното присъединяване и тестване на нова система за административни услуги в четири района.

istock
istock

„Новата система, която започва след три седмици са в четири района, това са „Сердика“, „Надежда“, „Триадица“ и „Банкя“. В новата система планираме да внедрим около 70 услуги, т.е. около 50% нови услуги от тези 47, които в момента са достъпни“, разясни зам.-кметът.

Той уточни, че най-популярните услуги, използвани досега са удостоверенията за наследници, както и за граждански брак.

„След три седмици ще може да получаваме информация за промяна на режим на имуществени отношения между съпрузи, припознаване на дете, издаване на удостоверения за настойничество и попечителство. За бизнеса – издаване на разрешение за поставяне на преместваеми обекти, за издаване на поставяне на рекламно-информационни елементи. Това са услуги, които за първи път ще могат да се използват“, поясни Данаилов и добави, че първоначално тези услуги ще се тестват три месеца, след което, през есента на 2020 г. те ще станат достъпни във всички 24 района.

Кой може да получи помощ за ученик

Зам.-кметът обяви още, че тази есен ще стартира и нова платформа за отворени данни на Столичната община, от които ще могат да се възползват гражданите и бизнеса.

„На базата на тях , бизнесът ще може да направи приложения, които да улеснят живота на хората“, посочи Данаилов.

Николай Стойнев, председател на Надзорния съвет на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции заяви, че броят на дигиталните услуги се увеличават.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg