"Учениците от 6-ти до 12-ти клас в Пловдив, от утре до 22 ноември включително, ще се обучават онлайн", съобщи областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

"С тази мярка се цели ограничаване на разпространението на коронавируса. Учениците от 1-ви до 5-ти клас ще продължат образованието си присъствено. Всички училища в Пловдив имат възможност да преминат на онлайн обучение", каза зам.-кметът Стефан Стоянов и допълни, че няма да е лесно за системата.Към днешна дата в града има три училища на дистанционно обучение.

Вълчев: Няма да има нулева година, даже ще се учи повече

Началникът на регионалното управление на образованието в Пловдив Иванка Киркова каза, че в Пловдив 137 са карантинираните и заразени учители, 1054 са учениците, а паралелките под карантина са 18.

istock
istock

"Решението на областния кризисен щаб за дистанционното обучение от 6 клас нагоре е взето единодушно. Това е информирано решение и то се базира на анализи и на РУО и РЗИ, съобразено е със становищата на медицинските специалисти", каза Иванка Киркова.

Нова препоръка на МОН - учениците с маски в час

"На 23 ноември прогимназистите ще се върнат поетапно в училищата след преценка и дадени указания от РУО и РЗИ", поясни Киркова. От общините в областта броят на заразените и карантинирани ученици и учители е значително по-малък.

За преминаване към облайн обучение там решения ще се взимат от директорите на училищата и от кметовете, които са председатели на Общинските кризисни щабове.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg