При 25 областта в „червената зона” от всички 28 е време в училищата да се вземат централни мерки за тях и учениците от 5-и до 12-и клас да преминават онлайн и връщане на „зелените коридори” за възрастни в магазини.

Това предлага главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

За хората над 60 г. да се възстанови "зеления" коридор за пазаруване между 8 и 10 ч., а те да нямат право да пазаруват в другите часове.

Медицинският персонал да не бъде подлаган на 10-дневна карантина, а да бъдат освободени след отрицателен PCR тест. Според Кунчев сегашният развой на пандемията налага нови мерки.

Трябва да се затворят и заведенията, които сега са останали отворени, да се преустановят всички извънкласни дейности за всички ученици, ако са извън паралелката.

Вузовете да минат изцяло на онлайн работа, изключени за медиците и то само за упражненията, защото за тях това е ключово важно. Сред предложенията на Кунчев са и задължително ограничаване на присъствената работа в офисите до 50%. Друго предложение е здравният министър да има право да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения.
 
Средната заболеваемост за последните 14 дни в България е било 388 на 100 000  души, но вчера е достигнала до 430, каза доц. Кунчев. Това ни нарежда на 17 място сред 30-те страни в ЕС и 4 на Балканите. За сравнените той посочи, че в Белгия стойностите са на заболеваемост е над 1400 на 100 000. Средната смъртност у нас 5, 2 за последните 14 дни. Това ни нарежда на пето място в ЕС и 4 на Балканите по смъртност. „Теоретически можем да достигнем нивата на Белгия и Чехия. Това означава над 10 000 болни на ден и над 300 починали.”

istock
istock

Навлизаме в сериозна фаза на епидемията в България. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на брифинга. Той посочи, че около 30% от леглата за пациенти в коронавирус са заети, а в интензивните отделения те са около 20%.

Най-ефективната мярка от всички е носенето на маска на закрито, тя спасява човешки живот и намалява риска. Физическата и социалната дистанция е следващата мярка. Препоръчваме избягване на струпвания на обществени места, както и пътувания, които не са наложителни, каза още Ангелов.

Ще бъдат доставени допълнителни количества предпазни средства, днес пристигат 1700 флакона "Ремдесивир".

Направление за PCR тест от личния лекар при поне пет симптома

Следващото количество в размер на 4300 флакона ще пристигнат през другата седмица. Не приемайте този медикамент като панацея. Протокол, в който са описани всички индикации и подходи за лечение на коронавирус, ще бъде изпратен днес до болниците, в него присъства и хлорохин.

istock
istock

Надяваме се през април ваксините да бъдат достъпни за българските граждани. Никоя болница няма право да откаже медицинска помощ на пациент, който се самоопределя като спешен. Пациент, който е преценен, че може да изчака, това се нарича триаж. Системата е обезпечена. За 6 месеца напред България е осигурена с предпазни средства, но ако натискът продължава, количествата ще се увеличават и месеците ще намаляват, допълни той.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg