Над 4400 бъдещи студенти в 17 висши учебни заведения ще бъдат освободени наесен от плащане на такси за обучение, защото са избрали да следват в защитени специалности и в професионални направления с очакван недостиг на кадри на пазара на труда.

За заплащане на таксите на бъдещите първокурсници ще бъдат осигурени 2,6 милиона лева от държавния бюджет.

Половината от сумата, покриваща таксите за първия семестър, ще бъде осигурена от бюджета на просветното министерство. Другата половина ще бъде планирана в Закона за държавния бюджет за следващата година.

Освобождават бъдещи студенти от таксите за обучение наесен

В списъка на професионалните направления с очакван бъдещ недостиг на кадри на пазара на труда попадат например педагогика на обучението по: религия и теология, математика, физически и химически науки.

istock
istock

Сред защитените специалности са арменистика и кавказология, индология, иранистика, новогръцка филология, хидростроителство и други.

Освобождаването на студентите от такси ще допринесе за постигане на целта, а именно  - необходимост от подготовка на висококвалифицирани специалисти за целите на икономическото и общественото развитие на страната, посочва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg