18 университета в страната ще бъдат с по-високи такси за студентите и за обучение на докторантите от следващата учебна година. Правителството утвърди на днешното си заседание таксите за учебната 2020-2021 г.

В сравнение с учебната 2019/2020 година и въз основа на предложенията на държавните висши училища за учебната 2020/2021 година при 18 държавни висши училища размерът на таксите за обучение на студенти се увеличава с от 5% до 25%, или от 20 до 170 лева спрямо миналата учебна година.

При 15 държавни висши училища няма промяна в размера на таксите за обучение на студенти.

Университет въвежда онлайн система за кандидатстудентски изпити

По отношение на таксите за обучение на докторанти при 10 държавни висши училища увеличението е от 5% до 65 % (от 40 до 500 лева).

При 23 държавни висши училища и Българската академия на науките няма промяна в размера на таксите за обучение на докторанти спрямо тези от учебната 2019/2020 г.

50 лева ще е таксата за кандидатстване в държавните висши училища, а във военните - 40 лева.

istock
istock

Правителството одобри над 29 милиона лева трансфер по бюджетите на общините. Средствата са за работа с деца и ученици от уязвими групи и за издръжка на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности. 

Ще има ли достатъчно учители и инженери след десетилетие

Предвидени са и над 36 милиона лева за осигуряване на учебници, помагала, както и достъп до електронно четими учебници за учениците от първи до седми клас.

Децата и учениците ще получат еднократно полагащите им се доставки по схемите „Училищно мляко“ и „Училищен плод“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg