Служебният кабинет полага всички усилия, за да не се стигне до локдаун. Това заяви премиерът Стефан Янев, който отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“.
 

„Това е крайна мярка, която искаме да избегнем целенасочено. В тази посока работим още от началото на първия служебен кабинет, когато беше преработена цялата методика с отговор на COVID-19, беше подготвен цял пакет от инструментариум. Мерките бяха щадящи, за да може икономиката и бизнесът да работят и хората да водят относително нормален начин на живот в условията на такова заболяване. Тези мерки ги постигнахме и в момента се налагат нови мерки“, коментира Стефан Янев.

„Последните мерки с така наложения зелен сертификат, са комплекс от мерки, които целят увеличаване на тестването на хората, за да се намери скритата заболеваемост. Ограничава се достъпът до обществени места, където лесно може да се разпространява заразата", обясни още Стефан Янев.
 
По думите му наложените до момента мерки имат известен ефект и първите информации сочат, че пикът на заболеваемостта е в процес на овладяване.
 
„Първите данни, които имаме, са, че пикът на заболяемостта може би е в процес на овладяване и постигане на някакво плато. Надявам се това да се потвърди“,  каза премиерът. „През 2020 година нямаше ваксини и затова имаше локдауни, а сега има ваксини”, коментира още той.
 
Още в събота сутринта ще бъдат разгледани офертите за доставка на тестове за учениците, стана ясно още от думите на премиера.
 
„Предполагам, че следващите десетина дни децата ще могат да се върнат в класните стаи”, каза премиерът. И допълни, че родителите, които решат, че не искат да тестват постоянно децата си, ще имат право да ги оставят онлайн.
 

istock
istock

Премиерът заяви, че изборите ще бъдат проведени така, както е планирано и подготовката за тях тече. Задължителна ваксинация няма и няма да има у нас, каза още премиерът.
 
Що се отнася до икономиката, Стефан Янев каза, че инфлацията ще е около 4,5%. Той отчете също, че има ръст на икономиката. „3-4% ще е ръстът на икономиката. Според по-позитивните сценарии ще е може би повече”, каза Янев.

Допускат локдаун при неуспех със зеления сертификат

Той коментира и цените на електроенергията.
 
„Държавата има възможности да влияе цената на тока, без да нарушава принципа на свободния пазар. Ние сме използвали някои от възможностите”, каза Стефан Янев. Коментират се и още възможности.
 
 „Има проблем с цените за битовите потребители. Темата ще се решава оттук нататък, с хоризонт от 1 януари. Работим по тази тема. Не искам да спекулирам с цифри и проценти”, каза Стефан Янев.
 

istock
istock

По отношение на бизнеса, Янев припомни, че вече е обявено решението на МС за фиксираната помощ от 110 лева киловатчас. „Тук имаме солидарност, споделяне на печалба на енергийно предприятие с потребителите”, коментира Янев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg