Работодателите са длъжни да плащат тестовете на служителите си. Такова мнение изразиха в ефира на „Здравей, България” експертът по трудово право към КНСБ Тодор Капитанов и бившият социален министър Иван Нейков.

Вече имаме сигнали за това, че даден работодател предварително удържа от заплатата на служителите за антигенни тестове. Това се случва в МБАЛ Шумен”, коментира Тодор Капитанов. По думите му хората в България масово ходят болни на работа.

Когато законът изисква от работодателите да се правят такива тестове, тяхно задължение е да го заплащат. В заповедта на министъра трябва да се упомене кой заплаща тестовете, допълни той.

„Една от най-важните отговорности на работодателя е да осигури безопасни условия на труд. В този смисъл той е отговорен за условията, при които работи работникът, макар че законодателството ни не е създавано в условията на пандемия.

Колко струва взимането на проба за антигенен тест

Много от работодателите са длъжни периодично да извършват профилактични прегледи на работещите. Затова нямаме причина да кажем, че тестът за коронавирус е различен от това”, каза бившият социален министър Иван Нейков.

istock
istock

„Когато законът изисква от работодателите да се правят такива тестове, тяхно задължение е да го заплащат. В заповедта на министъра трябва да се упомене кой заплаща тестовете.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg