Пловдив получи 17 300 безплатни теста за граждани. Само в две частни лаборатории в града все още не се предлага, но се очаква до края на деня и те да сключат договор с РЗОК.
 
Цената в една от лабораториите в града е 20 лв. При проверка на екипа ни се оказа, че антигенен тест със сертификат и QR код струва 35-40 лв., а без кода е 10 лв., разказва Нова телевизия.
 
Чакащите пред една от лабораториите споделят, че са очаквали да са безплатни, а те не са. Споделят, че им трябват за работа, шофьорски курсове и пътуване.
 
Според д-р Валентина Костуркова, управител на ДКЦ II се заплаща вземането, пробонабирането, валидирането и експортирането към системата.
 
"5 лв. е унифицирането в системата на общинското здравеопазване, 5 лв. е за хора с положителен антигенен тест и 10 лв. за диагностика. Сертификатът излиза с QR код, валиден в целия Европейски съюз", обясни тя.

По думите й определено "Янсен" е предпочитаната ваксина, следва я "Пфайзер", с която са се имунизирали 1/3 от хората.

Колко струва взимането на проба за антигенен тест

На този фон в Кюстендил има само една сертифицирана лаборатория, на която са раздадени 400 теста. Директорът на РЗИ д-р Златко Величков споделя, че скоро ще има и още сертифицирани лаборатории в града, а в Дупница също се очаква това да се случи.
 

istock
istock

"Не би трябвало цената на антигенните тестове да надвишава 10 лв. Ваксинацията бележи ръст откакто е въведен зелен сертификат, тъй като гражданите предпочитат да се ваксинират, пред това да плащат за тест на всеки 48 часа", обясни д-р Величков.
 
Относно новите мерки, той заяви, че са направени 146 проверки, съставен е 1 административен акт.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg