Възможно е да има и удължаване на учебната година за сметка на лятната ваканция.

Доколкото знам, никой засега не си прави планове да почива през юни, а за седмокласниците - и през юли. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова телевизия.

Той коментира, че за абитуриентските балове МОН не утвърждава график, но допусна вариант за отлагането им, след като всички графици се измествали.

Дистанционното обучение ще продължи поне до 13 април, вероятно днес ще излезе заповедта на министъра на здравеопазването, допълни министърът.

Преди дни той изпрати писмо до директорите на училища, с което да ги подготви за този вариант. Сега се очаква удължаването на мерките до 12 април да е факт, след като и националният щаб за коронавируса поиска това.

Няма да има нулева година, категоричен бе министърът. Стартирахме добре с електронното обучение и 90% от децата вече са обхванати, то ще бъде приравнено към нормалното, обясни министърът. Останалите деца не са в дистанционното обучение най-вече поради липса на техника.

Не са обхванати всички деца дистанционно, но имаме връзка с родителите, изпращане на материали чрез учителите, дори и чистачката, медиатори ги разнасят, за което трябва на им осигурим защитни облекла, каза министърът.

Така или иначе имаме 20% непосещаемост на учениците, това се дължи на слабата ангажираност на някои от учителите, призна той. Проблемни били ромските квартали.

istock
istock

Министърът обясни, че се редуват синхронно и асинхронно обучение. Синхронното е виртуалната класна стая. Децентрализираният избор на платформи се оказа добър вариант, каза той.

Спират ученическите ваканции в чужбина заради коронавируса

До 12 април не е проблем да се навакса с материала за матурите, убеден бе Вълчев. Но вече допусна и вариант за отлагане на матурите. Не е невъзможно, най-сложно е с 12 клас, но съм убеден съм, че висшите училища също ще отложат приема, ако се наложи, коментира министърът.

Засега не се пишат оценки по време на дистанционното обучение. Учителите си отбелязват активността, а две седмици ще са достатъчни за оформяне на оценките. 60% от учебната година бе минала още преди началото на грипната ваканция, обясни министърът.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg