Не се предвижда отмяна на матурите или отпадане на материал. Това заяви Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образование в София. „Министърът многократно сподели, че няма да има промяна. Реално погледнато, учениците не са преставали да учат, но при различни условия. На този етап не се обсъжда и отпадането на части от учебното съдържание за изпитите”, каза тя.
 
Според нея на този етап няма и основание да се удължи учебната година. От края на февруари и най-вече в началото на март се наблюдава драстично повишение при случаите на карантинирани ученици, допълни Кастрева.
 
 „Когато децата от 1-и до 4-и клас се върнаха на училище, карантинираните бяха под 400 - положителните или контактни случаи. В края на февруари те бяха 1400, тоест с 1000 повече, но от 1-и март рязко се покачват, средно с по около 100 на ден”, обясни тя и допълни, че само за вчерашния ден карантинираните били над 3000. Повечето от тях обаче са просто контактни.

„Много малък е процентът на положителните ученици-  само 9 на 10 000 деца”, уточни тя.
 
Идентично е нарастването на броя на заразените за учителите. „Те са значително по-малко от учениците като брой – 150, но като процент малко повече, защото говорим за 17 000 педагогически специалисти”, обясни шефката на столичния образователен инспекторат. Тя обясни, че има и 35% ваксинирани учители.

istock
istock

От днес до 26-и март учениците от 5-и до 12-и клас в София преминават към онлайн обучение след заповедта на директора на РЗИ – София за прекратяване на присъствените занятия. „Ние няма как да не се съобразим с разпоредбата на министерство на здравеопазването, защото водещо е здравето.

Нови мерки у нас за 2 седмици от днес

Никой не прие това решение с въодушевление. За всички работещи в образователната система е ясно, че не може да има друга алтернатива, освен присъственото обучение.  Провеждайки обучени в електронна среда и нямайки живия контакт със своите ученици, всеки учител разчита на подкрепата на семейството. Нямаше щастливи хора от това решение”, заяви Кастрева.
 
Тя обясни, че мотивите за това решение се обосновават на данните за карантинираните и заболелите ученици и училите. По думите ѝ обаче те не са заразени в училищна среда, защото там се спазват мерките, а навън.
 

istock
istock

Шефката на столичния образователен инспекторат подчерта, че неприсъственото обучение означава, че семействата трябва да гарантират тяхната безопасност вкъщи. Кастрева даде пример как учениците си намират случайни непознати да влязат с тях в мола. „Те са извън дома. Идеята е децата да бъдат в изолирана света. Апелът ми към родителите е да направят така, че следващите две седмици децата им да си останат вкъщи”, призова тя.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg