Безплатни пътувания на ученици и на придружаващи ги учители ще могат да се организират и през предстоящата учебна година, реши днес правителството. Националната програма "Отново заедно" се удължава до 14 септември 2022 г.

Лагерите ще могат да се провеждат в периодите, когато епидемичната обстановка в страната позволява това, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката /МОН/.

МОН спря приемането на нови заявки за безплатна почивка на 17 август т.г. заради увеличаващи се случаи на заболели деца по време на тези пътувания. Имаше възможност избраните дестинации да се заменят с други в по-безопасни региони. Въпреки това 9148 ученици и учители от 258 училища не успяха да заминат на планираните и одобрени от МОН ваканции.

За помощта от 300 лв. могат да кандидатстват родители на деца в I или VIII клас

Някои от неосъществените лагери бяха предплатени от туроператори или училища. За покриването на тези разходи училищата ще получат 3,5 млн. лв. до края на 2021 г. Самите почивки могат да се осъществят при възможност в срок до 14 септември 2022 г.

istock
istock

Програмата беше предвидена за 30 000 ученици и учители, и финансирана с 15 млн. лв. от перото за подкрепа на туризма в централния бюджет. До 17 август т.г. МОН е одобрило заявки за над 24 800 ученици и учители от 1133 училища в цялата страна на стойност 12,4 млн. лв. Неизразходените 2,6 млн. лева ще бъдат планирани в централния бюджет за 2022 г.

Поемат таксата за интернет на бедни ученици

По програмата "Отново заедно" се осигуряват шестдневни безплатни ваканции на ученици от първи до 11-и клас от държавни и общински училища.

Програмата поставя основен акцент върху социализацията на учениците. Чрез нея се подобрява комуникацията между децата и учителите, което помага за преодоляване на негативните последици от продължителното онлайн обучение. Учениците прекарват време сред природата и участват в различни занимания в областта на науките, изкуствата, технологиите и спорта, информират от МОН.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg