В новия програмен период на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) са заложени над 750 млн. лв. за деинституционализация на възрастни.

Домовете от стария тип ще бъдат закрити и на тяхно място ще се появят модерни социални услуги, съобщава социалният министър Деница Сачева в профила си във Фейсбук.

160 000 младежи нито работят, нито учат

"Без хората, които да работят вътре обаче, те ще останат само сгради", допълва Сачева. По думите на министъра, затова ще бъде подготвена Стратегия за човешките ресурси в социалната сфера, в която ще се регламентира както образованието на кадрите, така и кариерното им израстване.

Сачева посочва, че ръководителите на социалните услуги от Добрич и региона са я уверили, че има голяма нужда от такава стратегия и това ще е стъпка в правилната посока.


"Ще продължим да работим и за увеличение на възнагражденията на колегите, защото техният труд е изключително важен и всички го видяха в пандемията", заявява министърът.

Обмисляме да въведем държавни стипендии за студентите, които изберат специалност, свързана със социалните дейности, съобщава Деница Сачева.

"Грижата за хора е и ще остане основополагаща и в следващите години ще дава добра реализация. Това я прави професия на бъдещето и ние трябва да стимулираме младите хора да се занимават с това", допълва министърът на труда и социалната политика.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg