В момента безработицата малко се покачва - вече е 7% за месец януари. Дали ще бъде тенденция ще видим в края на февруари. Към момента целта ни е да поддържаме нивото на безработица до 7-7,5%.Това заяви социалният министър Деница Сачева.

По думите й мерките са разхлабени на практика от 1 февруари. Има няколко нови щама - британски, африкански, бразилски. Трябва внимателно да наблюдаваме какво ще се случи - особено след като големите ученици тръгват днес отново на училище, и да приемем адекватните мерки, каза Сачева.

Към момента имаме уговорка ресторантите да отворят на 1 март. Решенията за отваряне и затваряне не са политически решения, слушаме изцяло щаба и здравните експерти.

Трябва да намерим баланс между това да даваме глътка въздух на отделните сектори и да управляваме пандемията, допълни министърът.

Каквото и да направим, ние винаги ще бъдем обект на критика. Другите могат да си позволят да стоят отстрани и да критикуват, каза още социалната министърът.

istock
istock


Хора със запори на сметки не достигат до помощта си от държавата

Над 17 млн. лева са изплатени към момента по мярката "Запази ме". Забавяне по тази мярка имаше за около 2300 души, чиито данни бяха сгрешени. Много банкови сметки бяха сбъркани. На 42 000 души обаче беше платено навреме, поясни Сачева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg