"С близо 100 хил. лв. ще можем да подкрепим стипендиантите тази година. Процесът в момента е отворен и може да се кандидатства до 10 май". Това заяви пред БНР Лилия Мерджанова от Сдружение "Тук -там".
Средствата се събират целогодишно от членовете на "Тук-там клуб", като 25% от всеки членски внос отива във фонда за следващите стипендии.
 
Мерджанова посочи, че етапите за преглеждане на кандидатурите са 3:
 

"До 10 май - изпращане на кандидатурите. След това селектираните стипендианти по документи ще трябва да изпратят видео - как виждат те бъдещето си в България. Видеата ще бъдат прегледани от журито на фонда. Селектираните на последен кръг стипендианти ще имат и интервюта. След това е награждаването. То ще бъде на 13 юни".
 
Тя посочи, че ще има общи стипендии, които са без ограничение в сферата на обучението или държавата. Има обаче и специализирани стипендии, подкрепени от конкретни компании, каза Мерджанова и даде примери - стипендия за инженерство, стипендия за устойчиво развитие и стипендия за професии на бъдещето, които включват екология, опазване на околната среда, бионауки.

Как да кандидатствате за стаж в държавната администрация

За 8 издания сме подкрепили 42-ма стипендианти, всеки от които се развива в различни сфери, отбеляза Мерджанова. По думите й за тези години са инвестирани в стипендии близо 370 хил. лв.
 

istock
istock

"Ние не ги подкрепяме само финансово. Ние сме голяма опора за тях, докато учат, но и след това като се върнат. "Тук-там", освен стипендия, е силна и голяма общност, която подкрепя после и за намиране на работа, и за реализация. Голяма част от тези стипендианти се развиват и работят за бъдещето на България", коментира още тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg