От утре (31 януари) учениците от областите Варна, Пазарджик и Перник преминават в обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС). Министърът на образованието и науката издаде заповед за организиране на онлайн занятия след препоръка на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). 
    
В областите Варна и Пазарджик неприсъствено ще се учи до края на седмицата - 2 февруари, а в област Перник онлайн обучението ще продължи до 9 февруари, включително. 

До 15 дни ще могат да отсъстват учениците по семейни причини

Директорите на образователните институции от тези области следва да създадат необходимата организация за осъществяване на обучението от разстояние в електронна среда.

Преустановяването на присъствения образователен процес се случва след указания на областните щабове и местните здравни власти с цел ограничаване на грипната епидемия.

В момента онлайн учат всички ученици от област Пловдив, както и две училища от област Габрово - Началното училище "Васил Левски" в община Габрово и Средното училище "Максим Райкович" в община Дряново.

От 1 до 6 февруари включително учениците от област Ямбол ще преминат в обучение от разстояние в електронна среда. Министърът на образованието и науката издаде заповед за организиране на онлайн занятия след указания на Регионалната здравна инспекция  (РЗИ).

istock
istock
 

Училищата в Софийска област също преминават в неприсъствена форма на обучение от 1 до 7 февруари. Това реши Областният оперативен щаб за противодействие на епидемии. 

Продължава действието на въведените до момента мерки, които са, както следва:

1. Преустановяват се плановите консултации на бременни жени и детските консултации.

2. Преустановяват се профилактичните прегледи, задължителни имунизации и реимунизации в амбулатории за първична извънболнична помощ.

3. В детските градини и ясли да се провежда стриктен сутрешен филтър, като откритите деца със симптоми на остри респираторни заболявания не се допускат в детското заведение. Да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения. Да се осигури възможност за измиване на ръцете с топла вода и сапун и се извършва двукратна дезинфекция на повърхности и детски играчки. Да се извършва често проветряване на помещенията.

4. Преустановяват се свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения при тежко болни, като посещенията са краткотрайни, а посетителите и посещаваните носят защитни маски за лице за еднократна употреба.

За 5 февруари е планирано ново заседание на Областния щаб, по време на което ще бъде направена оценка на въведените противоепидемични мерки и ще бъде взето решение за тяхното преустановяване или продължаване.

В Бургаско грипната епидемия ще продължи до 6 февруари, а учениците излизат в грипна ваканция. Това реши Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

По данни на РЗИ през последните седем дни в областта се отчита рязко завишаване на заболяемостта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg