С позиция за мерките, въведени у нас заради коронавируса, излязоха днес от неформалното обединение „Учители за безопасно образование“.

В отворено писмо до премиера, както и министрите на здравеопазването и образованието, те настояват за „незабавно прекратяване на присъственото обучение на учениците от 1 до 12 клас в цялата страна“.

Присъственото обучение зависи от ваксинацията на учителите

Като причина в писмото си от обединението посочват „драстичното нарастване на 14-дневната заболяемост“, както и „големия брой заразени деца“.

 "Здравните власти оповестиха, че експоненциалното нарастване на заболяемостта се дължи на разпространението на британската мутация на COVID-19. Средно за страната 73,37 процента от секвенираните проби са положителни с британския вариант. Това доведе до по-голям процент хоспитализирани, а оттам и до по-голям леталитет. В повечето здравни заведения, леглата за прием са изчерпани. Има огромен брой пациенти, настанени в интензивни отделения.

Виролентността на вируса се увеличава от 52 до 70 процента
, по-лесно поразява деца, като последиците след преболедуване са още по-тежки. Броят на заразени деца нараства с всеки изминал ден. За последните 14 дни спрямо предходния период, положителните проби при деца /от 0 до 19 години/ са се увеличили с 48,3 процента. В същото време в училищата се учи в присъствена форма", пишат учителите в писмото.

istock

Според тях идеята им за ежеседмично тестване на учениците, която би довела до по-дълъг период на обучение в присъствена форма, не се е възприела.

"В училищата има огромен брой болни деца, които не се тестват и от общопрактикуващите лекари. В официалната статистика ежедневно се отчита брой заразени деца, а в същото време не се карантинират паралелки. Информация от редица европейски държави показва, че тази мутация протича с много усложнения при децата. Води до Мултисистемен възпалителен синдром, сърдечни миокардити, менингити, енцефалити, сърдечна и бъбречна недостатъчност.

На българското общество не се дават отговори за броя хоспитализирани деца с усложнения. Процесът на ваксинация на учителите на много места не е завършен. В същото време се настоява за присъствено обучение. Липсата на ваксини, неизградени вентилационни системи и неосигуряването на лични предпазни средства от висок клас на учителите излага на огромен риск учителското съсловие. То даде и продължава да дава най-много жертви. Ето защо, настояваме за незабавно прекратяване на присъственото обучение на учениците от 1-и до 12-и клас в цялата страна", заявяват от "Учители за безопасно образование".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg