С 10% се увеличават средствата, които осигурява държавата за компенсация на разходите за безплатен превоз на деца и ученици от населени места, в които няма училища и детски градини. Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде заповед, която влиза в сила със задна дата от 1 януари 2024 г.

В момента безплатен транспорт ползват общо 90 779 деца. От тях 86 548 са ученици на възраст от 1. до 12. клас включително, които учат в различно населено място от това, в което живеят. Останалите 4231 са деца в предучилищна възраст – на 4, 5 и 6 години, които посещават детска градина в друго населено място.

Има ли злоупотреба с данни при използване на „Школо“

Увеличението на средствата за компенсация на превозвачите се налага заради ръста на разходите им за транспорт, както и повишението на минималната работна заплата. Компенсации се изплащат на операторите на училищни автобуси, транспортните фирми, осигуряващи специализиран превоз на деца и ученици, както и на превозвачите по утвърдените междуселищни линии, ползвани от ученици.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase