Учебната година няма да бъде удължавана. Тя трябва да завърши електронно, а учениците ще се върнат в класните стаи само за зрелостните изпити и Националното външно оценяване.
 
„Направили сме така, че годишните оценки да могат да се оформят само с 2 оценки за срока“, каза образователният министър Красимир Вълчев по време на брифинг в Министерския съвет.

Учениците ще се явят за изпитите си след 7 клас и за държавните зрелостни изпити. Матурите за завършващите ще се проведат на 1 и 3 юни.

Началото им ще бъде 9 часа - 1 час по-късно от предишни години. Матурите по желание ще бъдат на 2 и 4 юни.

Учениците ще могат да се явят в училище и за повишаване на оценките в 12 клас.

Няма да се допускат струпване на ученици и родители преди и след изпитите, в залите ще бъдат разредените, квесторите ще бъдат по-малко.

istock
istock

Началото на изпитите ще бъде в 9 часа, с час по-късно от първоначално обявеното време за започване на матурите.
 
 „В задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература няма да се включват въпроси, свързани с лириката на Вапцаров, както и с „Железния светилник“ на Талев и „Тютюн“ на Димов.

Принципът, на който сме стъпили, е да спрем на 20-ата седмица при нормално тематично разпределение. Имахме и 2 седмици грипни ваканции, се равняваме на 22-ата седмица. Това не означава, че няма да има материал от периода на електронното обучение“, каза още министърът.

„Изпитът по история и цивилизация няма да включва теми след Първата световна война. От изпита по физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарните частици. От изпита по география и икономика ще отпаднат северните региони“, посочи той.
 

istock
istock

Националното външно оценяване за учениците след 7 клас ще са на 15 юни по български и литература, и на 17 по математика. Изпитите ще започнат в 9 часа.
 
От изпита отпадат въпросите по произведенията „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg