Учителите ще получат увеличение на заплатите си до 18 на сто от 1 януари.

Това решиха депутатите, след като приеха нови текстове от закона за бюджета за 2020 г.

За целта се предвижда допълнителни 60 млн. лв. за учителски заплати.

По бюджета на ресорното министерството са предвидени 430 млн. лв. в перото "Персонал", от които 360 млн. лв. ще са за учителските заплати.

1085 лева става основната учителска заплата от догодина

Увеличението на възнагражденията беше записано в анекса към Колективния трудов договор, подписан в началото на ноември в просветното министерство от синдикатите и работодателските организации.

Според документа най-ниската основна учителска заплата ще е 1085 лв. Минималните възнаграждения на старшите учители ще бъдат от 1120 лв, на главните учители - 1176 лв. Директорите ще получават минимално 1334 лева.

istock
istock

За политиката в областта на всеобхватното, достъпно и качествено предучилищно и училищно образование и за учене през целия живот са отделени 650 млн. лв.

За политиката в областта на равен достъп до качеството висше образование и развитие на научния потенциал парите за следващата година възлизат на 93 млн. лв.
 
Предвидените средства за БАН са 105.6 млн. лв. Народните представители приеха и бюджета за държавните висши училища. Софийският университет получава 73,5 млн. лв.

Заплатите на учителите изостават от другите

Бюджетът на УНСС за следващата година възлиза на 23,9 млн. лв.
Стопанската академия в Свищов ще разполага с 4,3 млн. лв. бюджет през следващата година.

През 2020 г. бюджетът на Медицинския университет в Плевен ще бъде 11,5 млн. лв.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg