Заплатите на учителите ще се увеличат с минимум 17% от 1 януари 2020 г.

Това е записано в анекс към колективния трудов договор в областта на образованието, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Според документа учителите ще получават не по-малко от 1085 лв. основна заплата.

Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1120 лв., а на главните учители – 1176 лв.

Заплатите на учителите изостават от другите

Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1334 лв.
, а заместник-директорите – 1246 лв.

За целта в бюджета за следващата година са заложени 360 млн. лв. повече за заплати на педагозите.

Предвидени са и 54 млн. лв. за увеличение на заплатите на непедагогическия персонал. Ръстът там вероятно ще е 10%, колкото за работещите на бюджетна издръжка.

Едва 9 преподаватели са поискали да отидат да работят в проблемни училища.
istock

С анекса към колективния трудов договор се завишават допълнителните възнаграждения за класните ръководители, както и за лекторските часове.

1255 лв. става минималната учителска заплата

Въвежда се и изискване 50% от средствата за квалификация в бюджетите на детските градини и училищата да бъдат използвани за вътрешни или междуинституционални обучения под формата на методически семинари, дискусионни форуми, открити практики, презентации на творчески проекти, резултати и анализи на проведени педагогически изследвания и други.

Целта е учителите да обменят добри практики, да се учат взаимно, да споделят и насърчават иновации, обясняват от образователното министерство.
 
Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg