В класните стаи се завърнаха учениците от 5-и до 12-и клас, които имат зелен сертификат или тест за Covid-19. Сутринта пред лабораториите се извиха дълги опашки от мръзнещи ученици, които искаха да си направят тест, за да отидат на училище.

Такъв беше случаят с възпитаници на Софийската математическа гимназия, които последваха примера на Испанската гимназия в столицата, и родителите решиха да платят от джоба си тестовете, за да могат децата им да ходят на училище.

Учебната година може да започва по-рано

Зеленият сертификат или щадящ тест, е условие за връщането на учениците от 5-ти до 12-ти клас в училище, предвижда заповедта на министерството, която влиза в сила от днес. Присъствието в клас е съобразено и със заболеваемостта на 100 000 души население.

Учениците в дуална форма на обучение ще могат да посещават извънкласни занимания и извън сградата на училищата. Това важи и за практическите занятия, индивидуалните консултации с преподаватели, и явяване на изпити. 

istock
istock

Според условието децата, които са се тествали сутринта, следобед няма да правят втори тест, за да посетят извънкласно занимание.

В центровете за подкрепа на личностно развитие, се допускат не повече от пет човека в помещение, при дистанция от 1,5 метра.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg