Въпреки сложната ситуация с коронавируса, целта ни е за максимум присъствено обучение в училище. Прогнозата ни е, че няма да има продължително затваряне на училищата, а ще има "превключване" на онлайн обучение.

По-малко ще бъде това "превключване" при по-малките ученици и в началните класове, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на онлайн церемонията за връчването на наградите на четвъртия випуск "Отличниците на България", цитиран от БТА.

"Здравето е най-важно и трябва да се съобразяваме с развитието на ситуацията с коронавируса. Надяваме се, че през следващите седмици ще можем да прекъснем негативната динамика, която имаме", заяви министър Вълчев

Вълчев против затваряне на училищата

Той подчерта, че образованието е сферата, в която има най-много положителна енергия, най-много вяра, оптимизъм и надежда за бъдещето. Образователният министър поздрави всички отличници на България и отбеляза, че тези награди се връчват преди Деня на народните будители.

istock
istock

Будители са хората, които са създали и утвърдили нашата писменост, духовност, език и култура. Но будители са и всички, които днес с интелектуалната, творческата и духовната си енергия успяват да "заразят" и вдъхновят много хора, и да помогнат животът ни да бъде по-добър и да има повече добри хора в нашето общество, отбеляза министър Вълчев.

Когато говорим за отличници, има такава конотация, че това е свързано с оценката "Отличен 6", каза образователният министър. Той уточни, че отличените днес са млади хора, които са вложили енергия и са учили, но те са също творци, знаещи и можещи хора, а не просто ученици, които имат оценката "Отличен 6". Министър Вълчев изрази увереност, че част от наградените ученици занапред ще се присъединят към системата на образованието и науката, за да просперираме като общество

Заповед: Гимназисти и студенти минават на онлайн обучение

Сред наградените през тази година са ученици с изключително високи успехи, с нестандартно мислене, както и зрелостници, постигнали максимални оценки на държавните зрелостни изпити.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова и ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков също връчиха награди на отличени ученици.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg