Граждани от българска народност от седем държави ще могат да кандидатстват в български висши училища, независимо дали са придобили българско гражданство, или имат разрешение за постоянно пребиваване у нас. 

Това предвижда прието от правителството изменение в Постановление № 103, което регламентира реда за прием на студенти от българската диаспора в Албания, Казахстан, Косово, Молдова, Северна Македония, Сърбия и Украйна. В този акт се регламентира образователната дейност сред българите в чужбина, съобщават от правителствената информационна служба.

Увеличават броя на защитените специалности в университетите


С промяната се предвижда освобождаване от такси за кандидатстване и за обучение на приетите по реда на Постановлението докторанти от посочените 7 държави.

В друго Постановление - № 228, по което се приемат граждани на Република Северна Македония, се въвеждат промени, с които за първи път в нормативния акт се регламентират организацията и координацията на приема на студентите и докторантите.

Студентите се приемат чрез конкурс по документи или чрез един или няколко изпита в зависимост от специалността, за която кандидатстват. Изпитите се провеждат от МОН.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg