От началото на идната седмица ще вземем решение дали учениците в София да преминат на дистанционно обучение, защото столицата влиза в тези условия по заповедта на здравния министър. Това заяви пред БНР Александър Златанов, заместник-министър на здравеопазването.

Министерството на образованието и науката очаква данните от Столичната РЗИ за 14-дневната заболеваемост в София град, на база на която да реши дали ще се учи на ротационен принцип или учениците ще преминат онлайн.
 
По-рано министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че от утре, когато влиза в сила заповедта за допълнителните противоепидемични мерки, учениците в София, както и във всички общини в тъмночервената Covid-зона със заболеваемост над 750 души на 100 000 души население ще преминат към дистанционно обучение.
 
Според новата заповед на МЗ онлайн ще преминат всички ученици при заболеваемост от 750 на 100 000 души. Данните ще се гледат на 14-дневна база.
 
От четвъртък има вероятност учениците в София-град да преминат на ротация при стойности от над 500 до 750 заразени на 100 000 души. Ако данните за последните 14 дни покажат тенденция за над 750 заболели, то столичните училища ще преминат на обучение онлайн, поясниха от МОН.
 
Заповедта ще излезе до края на деня. Извън София формата на обучение ще се решава от всяка община.
По думите на Александър Златанов 60-70 на сто от медиците са вече имунизирани, останалите ще се тестват, за да започнат от утре пълноценно работа, така, както това ще важи за останалите групи хора.

Като работещите в социалните домове, там също ще бъдем безкомпромисни, защото възрастните хора са изключително рискова група", каза Златанов във връзка с това, че от 21 октомври "зеленият сертификат" става задължителен за редица сфери и дейности.

"Ако в социалните домове служители нямат поставена ваксина, защото там под 50 на сто са ваксинираните, ще се тестват веднъж седмично.
 
От задължителност за зелен сертификат за учителите се отказахме, защото министърът поиска малка отсрочка от 15 дни, за да се подготви за тази мярка. Още повече, че те също около 50 на сто са ваксинирани, освен това имаме добър диалог с МОН, а и очакваме, че може да се премине в онлайн обучение. Затова и решихме да им дадем тази разумна отсрочка, защото там няма и епидемичен риск", коментира още Златанов.
 
 "18 години е посочена възрастта в заповедта за изискване за зелен сертификат, защото това е възрастта на пълнолетието у нас.

 
За тези над 18 години, ако не са със зелен сертификат,  те ще трябва да си правят тестове на входа на заведения, ресторанти, фитнеси, кина, театри, те ще са безплатни за хората. Подсигурени са и тестове и за тези, които имат симптоми на болестта, но и за тези, които нямат сертификат, допълни той.
 

istock
istock

А бързи тестове ще бъдат осигурени чрез европроект, а също и ние ще закупим. За да наложим тази противоепидемични мярка. И за да има свободно придвижване на хората за два дни, човек ще може да отиде в обектите от заповедта на МЗ", каза още Златанов.

Продължават проверките за спазването на мерки у нас

По думите му обаче по-важната стъпка е хората да се имунизират - това е европейската мярка и поведение. Златанов посочи, че е възможно да има опашки при тестването, но всеки има право на избор - да се ваксинира или тества нон стоп.
 
Златанов заяви също, че имат капацитет да правят проверки по обектите дали хората влизат със зелен сертификат, но все пак контролиращ до всеки контролиран, няма как да бъде осигурен, разчитаме и на самосъзнанието, на желанието за ваксиниране, заяви Златанов.
 

istock
istock

Хората с антитела не влизат в категорията за "зелен сертификат", защото това не е направено по света, в Европа, защото това не е сигурен метод, поясни заместник здравният министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg