София град влезе в червената зона. Това не е добре“. Това написа във Фейсбук профила си математикът от БАН проф. Николай Витанов.

Картата на риска по нашата методология също показва начало на негативно развитие. Виолетовото расте. В тези области човек вече трябва да е по-внимателен. От друга страна, по време на пиковите стойности на предишните две вълни, тази карта беше изцяло виолетова. Което показва, че обстановката може и да не е спокойна, но още не е много лоша“, отчита още той.

Защо Делта вариантът на коронавируса се разпространява много бързо

По думите му прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост е от червена по-червена. „Там друг цвят скоро няма да видим“.

Базовото репродуктивно число днес е 1.118. Под 1.3 е, обхватът на заразата продължава да се разширява, но вие не сте изненадани“, пише още Витанов.

И отчита: „Писах, че ще имаме глътка въздух (а не цяла цистерна с кислород). На повърхността има разведряване но в дълбините нещата не са на добре“.


Броят на регистрираните смъртни случаи почти не расте, а смъртността се увеличава доста, изчислява Витанов. „Изводът е, че може и да сте със симптоми и да не се регистрирате като болен, но математиката ще хване този процес“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg