Бързото и масово разпространение по целия свят на варианта Делта на новия коронавирус се дължи на повишената му способност да се възпроизвежда и на намалената чувствителност към неутрализиращите антитела, сочат данните от изследване на екип от международни учени, публикувано в сп. "Нейчър".

Специалисти от Индия съвместно с колеги от Европа и Япония са направили сравнение на характеристиките на разновидностите на SARS-CoV-2.

Експерт: До 3000 заразени на ден, когато децата тръгнат на училище

Лабораторни опити показват, че в сравнение с варианта, открит за първи път в китайския град Ухан, Делта е шест пъти по-малко чувствителен към антителата на вече преболедувалите и осем пъти - към тези на ваксинираните с препаратите на "Пфайзер/Бионтех" и "АстраЗенека".

Откритият за първи път в Индия вариант на новия коронавирус се възпроизвежда в дихателните пътища по-ефективно от другите разновидности. Според учените това се дължи на специфична форма на шиповидния протеин при Делта, което му позволява по-лесно да навлезе в клетката.

istock
istock

Специалистите са проучили 130 случая на ваксинирани медицински работници от три болници в Делхи, които са се заразили с индийския вариант на новия коронавирус. На базата на получените резултати учените са направили заключение, че препаратът на "АстраЗенека" е по-малко ефективен срещу тази разновидност на коронавируса в сравнение с останалите варианти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg